Ποτοποιϊα από το 19532109711709info@potanikolaou.gr

Ποτό & Γλυκό

Στην «ποτοποιία Νικολάου» πιστεύουμε ότι «το καλό ποτό φτιάχνει τέλειο γλυκό». Έπειτα από δεκαετίες δοκιμών και στενή συνεργασία με ζαχαροπλάστες που δημιουργούν νέες γεύσεις πειραματιζόμενοι με δοσολογίες και νέα υλικά, διαπιστώσαμε τη συμβολή του ποτού στο τελικό αποτέλεσμα του προϊόντος –γλυκού ή φαγητού –και διαμορφώσαμε την άποψη πως όσο ποιοτικότερο είναι το ποτό που χρησιμοποιείται, τόσο πιο νόστιμο το δημιούργημα.
Η βάση των λικέρ είναι η ποιοτική αλκοόλη με την προσθήκη διαφόρων πρώτων υλών που προσδίδουν γεύση, άρωμα και χρώμα, όπως φρούτα, καρυκεύματα, ξηροί καρποί, βότανα, κ.λπ., και ζάχαρης. Τα ξηρά ποτά, με μεγαλύτερο ποσοστό αλκοόλης συγκριτικά με τα λικέρ εξαρτούν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητά τους από το χρόνο ωρίμανσης. Τα αρώματα και η γεύση των ποτών και η σωστή δοσολογία τους στο γλυκό ή στο φαγητό συμβάλουν σημαντικά στην τελική διαμόρφωσή του, ενώ η επιλογή τους πρέπει να γίνεται με γνώση.
Οι έμπειροι ζαχαροπλάστες και σεφ γνωρίζουν πώς να συνδυάζουν συστατικά, ώστε να δένουν αρμονικά σε γεύση και χρώμα. Έτσι, το kirsch δένει μοναδικά με μηλόπιτες και η Black Forest, το κουαντρό και το αμαρέττο συμπληρώνουν γευστικά το παντεσπάνι σοκολάτας, ενώ το κονιάκ προσδίδει στο προφιτερόλ τη γεύση και το άρωμα που το κάνει να ξεχωρίζει.
Στη μαγειρική, το μπράντι ή το ρούμι αναδεικνύει τις σάλτσες κόκκινου κρέατος, ενώ ορισμένα λικέρ σβήνουν μοναδικά το χοιρινό. Οι συνδυασμοί των ποτών –λικέρ και ξηρών ποτών -, η σωστή τους χρήση και η ορθή δοσολογία προδίδουν τη μαεστρία των σεφ, ενώ τους βοηθούν «ήσυχα» να διαμορφώσουν αυτό που επιθυμούν.
Στην «Ποτοποιία Νικολάου» γνωρίζουμε πως η ποιότητα των ποτών που παρασκευάζουμε είναι αυτό που μας κρατά σταθερά ανάμεσα στους πρώτους στην παραγωγή και πώληση ποτών για χρήση στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική. Ένας δειγματισμός φτάνει για να αντιληφθεί ένας καλός ζαχαροπλάστης ή σεφ μαγειρικής πόσο αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργικότητάς τους θα γίνει ένα μπουκάλι της «Ποτοποιίας Νικολάου»